margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Cielęcina w sosie z kluseczkami od Pyzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Do tego dania zainspirowały mnie marchewkowe kluski Pyzy. Mój sos z mięskiem świetnie się do nich dopasował. Pyszne danie. Polecam

Cielęcina w sosie z kluseczkami od Pyzy

Składniki:

Cielęcina w sosie z kluseczkami od Pyzy

 

  • 1/2 kg cielęciny (może być każde inne mięso ja akurat miałam kawałek cielęciny)
  • ćwiartka młodej kapusty
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • mleko
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięs
  • 200 ml rosołu (z przepisu na rosół Waldzia https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html )
  • maggi lub sos sojowo-grzybowy
  • oliwa
  • masło
  • jogurt naturalny typu greckiego
  • mąka
  • marchewkowe kluski kładzione według przepisu Pyzy
  • https://gotujmy.pl/kluski-kladzione-marchewkowe,przepisy,51698.html

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie z kluseczkami od Pyzy
Cielęcinę kroję w plastry. Nacieram ząbkiem czosnku, solą i przyprawą do mięs. Odstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowuję pieczarki i kapustę. Pieczarki kroję w większe kawałki i duszę na maśle w rondelku. Solę i pieprzę do smaku. Kapustę szatkuję i kiedy pieczarki puszczą sok dodaję kapustę do rondelka. Wszystko mieszamy i dusimy do momentu kiedy kapusta zrobi się miękka. Mięso po wyjęciu z lodówki obtaczam w mące i kładę na rozgrzaną oliwę rumienię z każdej strony. W między czasie na osobnej patelni smażę cebulę pokrojoną w pióra, kiedy się zeszkli podlewam ją kapką mleka (może być również woda) i czekam aż ładnie je wsiąknie, cały czas mieszając. Cebulę przekładam do mięsa tak samo pieczarki z kapustą, wszystko razem mieszamy. Na patelnie wlewamy rosół (jeśli mamy marchewki z rosołu kroimy je w kostkę) teraz mięso i warzywa dusimy około 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Możemy dodać kilka kropel maggi lub sosu sojowo-grzybowego dla podkreślenia smaku. W tym czasie możemy wrzucać na wodę przygotowane wcześniej kluseczki marchewkowe według przepisu Pyzy podaje tutaj link gdzie je znajdzieciehttps://gotujmy.pl/kluski-kladzione-marchewkowe,przepisy,51698.htmlSą naprawdę pyszne. Jeśli chcecie uzyskać mniej czosnkowy smak to możecie ugotować pokrojoną marchew z 2 całymi ząbkami czosnku i nie rozgniatać ich tylko po ugotowaniu po prostu je wyjąć. Marchewka i tak nabierze czosnkowego lekkiego posmaku.Na koniec zaprawiamy sos łyżką mąki i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Polewamy nim marchewkowe kluseczki. Smacznego.