cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Cielęcina w sosie z tuńczyka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów i sardynek czyli "vitello tonato"

Cielęcina w sosie z tuńczyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cielęcina w sosie z tuńczyka

 

  • /4 porcje/
  • 700 g cielęciny / może być schab,pierś z indyka/
  • 1 seler naciowy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • ok.700 ml bulionu
  • sól do smaku

 

  • sos
  • ok. 200 g tuńczyka w oleju
  • 4 filety sardeli (acciughe, anchois)
  • 2 łyżki kaparów
  • ok. 250 ml majonezu

 

  • lub: /na majonez domowy/:
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • pieprz do smaku
  • kapary, zielona pietruszka i plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie z tuńczyka

-Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując  kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem / można je wcześniej  zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, co powinno zapewnić mu zachowanie soczystości/.



-Dodać warzywa , przyprawy ,oliwę, wino  i zlać gorącym bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa . -Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/. -Ugotowane mięso pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej. -Aby przygotować sos można użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie.-Do miksera wbić żółtka, dodać musztardę i miksując dodawać malutkim strumieniem oliwę , aż powstanie gęsty sos majonezowy. Na koniec dodać szczyptę soli i sok z cytryny. -Tuńczyka odsączyć , dodać kapary, fileciki i kilka łyżek sosu z mięsa. -Zmiksować na gładka masę. -Dodać majonez i dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/. -Sos nie wymaga dodatku soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/. -Dobrze wystudzone mięso pokroić w cienkie plasterki. -Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek sosu, ułożyć na nim warstwę mięsa, wierzch posmarować porcją sosu i ułożyć kolejną warstwę mięsa , aż do wyczerpania składników.-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i kapary. -Półmisek przykryć folią , wstawić na 1 godzinę do lodówki. -Danie udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny , podawać z dodatkiem pieczywa.
Cielęcina w sosie z tuńczyka
Zimne mięso cienko pokroić a składniki na sos starannie zmiksować.
Cielęcina w sosie z tuńczyka
Plasterki mięsa ułozyć warstwami na półmisku polać sosem a danie podawać po schłodzeniu.