agata17ko

agata17ko

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Cielęcina w sosie z tuńczyka po włosku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie dla 10 osób, zachwyca podniebienia

Cielęcina w sosie z tuńczyka po włosku

Składniki:

Cielęcina w sosie z tuńczyka po włosku

 

  • 2 kg cielęciny
  • 40 dag tuńczyka w oleju
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • duży por
  • butelka białego wytrawnego wina
  • 1-2 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki majonezu
  • 2-4 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cielęcina w sosie z tuńczyka po włosku

Krótko obsmażyć cielęcinę na silnym ogniu. Włożyć mięso do garnka wyłożonego papirem do pieczenia PACLAN. dodać obrane warzywa, posolić popieprzyć i zalać winem. Przykryc i gotować na wolnym ogniu około 50 minut. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć warzywa. Miksować z osączonym tuńczykiem, kaparami, sokiem wyciśniętym z cytryny i nieiwleka ilością wywaru az do uzyskania piure. Do tuńczykowego sosu dodac majonez, doprawić solą i pieprzem. Podac do cielęciny pokrojonej w plastry.