Ciemne kluski

Gabas - Przepis na: Ciemne kluski offline

Kucharz
Przepisy: 15
Ciemne kluski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Pyszny dodatek do zrazów i pieczeni podlanych sosem


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciemne kluski - SKŁADNIKI:

Ciemne kluski - PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę(najlepiej gorące i delikatnie je rozsypać-nie ubijać)Kiedy trochę przestygną(na tyle,żeby nie parzyły rąk)podzielić je na krzyż na 4 części,jedną wybrać i rozłożyć na pozostałe 3 ,a uzyskaną przestrzeń wypełnić mąką,dodać jajko lub samo żółtko i starte na drobnych oczkach(Jak na placki)Ziemniaki.Ciasto zarobić dość szybko(długie wyrabianie powoduje,że ciasto robi się rzadkie). Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a jeśli zbyt tęgie odrobinę wody.Z ciasta kulamy niewielkie kulki lub spłaszczamy-można też zrobić dziurkę wgniatając palcem.Tak przygotowane gotujemy niedługo w osolonej wodzie-jak wypłyną zmniejszyć ogień,a gdy za mocno będą się gotowały dolejmy zimnej wody (hartujmy).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciemne kluski (strona 1 z 1)  
Gość

ktosiek
gość

2009-02-11 07:54
To są czarne kluski śląskie!
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-11 19:55
Nie wiem..kto to tu taki madry byl, ze ocenil twoj przepis na 1... jakis dyletant jednym slowem.. Przepis bardzo dobry :) Zawsze tak robie :) i polecam innym :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Pieczone ziemniaczki z oregano Pieczone ziemniaczki z szalotką i masłem Placki cukiniowo-ziemniaczne
Królewska kartoflanka Szare kluski z żytnią mąką Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem
Duszone warzywa Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Smażone ziemniaczki Prażuchy vel. prażoki Zapiekanka ośmiorniczki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane