Ciemne kluski

Gabas

Kucharz
Przepisy: 15
Ciemne kluski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Pyszny dodatek do zrazów i pieczeni podlanych sosem


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciemne kluski - SKŁADNIKI:

Ciemne kluski - PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę(najlepiej gorące i delikatnie je rozsypać-nie ubijać)Kiedy trochę przestygną(na tyle,żeby nie parzyły rąk)podzielić je na krzyż na 4 części,jedną wybrać i rozłożyć na pozostałe 3 ,a uzyskaną przestrzeń wypełnić mąką,dodać jajko lub samo żółtko i starte na drobnych oczkach(Jak na placki)Ziemniaki.Ciasto zarobić dość szybko(długie wyrabianie powoduje,że ciasto robi się rzadkie). Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a jeśli zbyt tęgie odrobinę wody.Z ciasta kulamy niewielkie kulki lub spłaszczamy-można też zrobić dziurkę wgniatając palcem.Tak przygotowane gotujemy niedługo w osolonej wodzie-jak wypłyną zmniejszyć ogień,a gdy za mocno będą się gotowały dolejmy zimnej wody (hartujmy).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciemne kluski (strona 1 z 1)  
Gość

ktosiek
gość

2009-02-11 07:54
To są czarne kluski śląskie!
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda

2009-02-11 19:55
Nie wiem..kto to tu taki madry byl, ze ocenil twoj przepis na 1... jakis dyletant jednym slowem.. Przepis bardzo dobry :) Zawsze tak robie :) i polecam innym :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Zupa ziemniaczana Krem warzywny z serkiem Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Pieczone bataty/ziemniaki Ziemniaki pieczone z boczkiem Pizza z kaszanką
Chrupiące placki ziemniaczane z keksem śmietany Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach Placki ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem
Frytki pod pierzynką Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. Zapiekanka rybna z ziemniakami

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane