Ciemne kluski

Gabas - Przepis na: Ciemne kluski offline

Kucharz
Przepisy: 15
Ciemne kluski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Pyszny dodatek do zrazów i pieczeni podlanych sosem


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciemne kluski - SKŁADNIKI:

Ciemne kluski - PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę(najlepiej gorące i delikatnie je rozsypać-nie ubijać)Kiedy trochę przestygną(na tyle,żeby nie parzyły rąk)podzielić je na krzyż na 4 części,jedną wybrać i rozłożyć na pozostałe 3 ,a uzyskaną przestrzeń wypełnić mąką,dodać jajko lub samo żółtko i starte na drobnych oczkach(Jak na placki)Ziemniaki.Ciasto zarobić dość szybko(długie wyrabianie powoduje,że ciasto robi się rzadkie). Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a jeśli zbyt tęgie odrobinę wody.Z ciasta kulamy niewielkie kulki lub spłaszczamy-można też zrobić dziurkę wgniatając palcem.Tak przygotowane gotujemy niedługo w osolonej wodzie-jak wypłyną zmniejszyć ogień,a gdy za mocno będą się gotowały dolejmy zimnej wody (hartujmy).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciemne kluski (strona 1 z 1)  
Gość

ktosiek
gość

2009-02-11 07:54
To są czarne kluski śląskie!
Skomentuj
Oceń:
0
Glumanda

Glumanda
offline

2009-02-11 19:55
Nie wiem..kto to tu taki madry byl, ze ocenil twoj przepis na 1... jakis dyletant jednym slowem.. Przepis bardzo dobry :) Zawsze tak robie :) i polecam innym :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ziemniaki
Placki cukiniowo-ziemniaczne Królewska kartoflanka Szare kluski z żytnią mąką
Babka ziemniaczana z ciecierzycą i boczkiem Duszone warzywa Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Smażone ziemniaczki Prażuchy vel. prażoki
Zapiekanka ośmiorniczki Pokrzywowe kluski śląskie Tort ziemniaczany

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane