mooooon

mooooon

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 168]

Ciemne piwo domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciemne piwo, napój dla dorosłych, zrobiony w zaciszu swojego domu

Ciemne piwo domowej roboty

Składniki:

Ciemne piwo domowej roboty

 

  • 2 l jęczmienia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 g chmielu
  • 5 łyżek karmelu
  • 12 l wody
  • 30 g drożdży

 

 

Sposób przygotowania:

Ciemne piwo domowej roboty
Włóż jęczmień na patelnię i zrumień go, zemlej. Gotuj w 7 l wody przez 3,5 godz. Odstaw i dopełnij wodą. Osobno zrób chmielny wywar w 3 l wody. Cukier rozpuść w 3 l gorącej wody. Wszystko wymieszaj ze sobą i ostudź. Dodaj rozpuszczone drożdże ( w 1 szklance) i karmel. Pozostaw w lekko przykrytym naczyniu na 1 dobę. Po tym czasie przecedź piwo przez płótno i napełnij nim butelki (wypełnij je nie więcej niż 3/4 butelki) zamknij szczelnie i włóż do chłodnego pomieszczenia (nie do lodówki. Po tygodniu będzie gotowe.