alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciemne z rumem i gorzką czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rumowy murzynek z rodzynkami i gorzką czekoladą

Ciemne z rumem i gorzką czekoladą

Składniki:

Ciemne z rumem i gorzką czekoladą

 

  • 50 ml rumu
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciemne z rumem i gorzką czekoladą
Oddzielić żółtka od białek. Rozetrzeć masło z kakao, cukrem i wodą. Zagotować. Pozostawić do ostygnięcia. Po czym wlać żółtka i rum. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać. Zetrzeć czekoladę. Dodać. Z białek ubić pianę. Ostrożnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 60 minut.