mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciemny sos pieczeniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój ulubiony sos do mięs i klusek śląskich:)

Ciemny sos pieczeniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciemny sos pieczeniowy

 

Sposób przygotowania:

Ciemny sos pieczeniowy
Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą do rondelka z gorącym bulionem, liściem laurowym oraz zielem angielskim. Przykrywam garnuszek i gotuję całość na niewielkim ogniu. Dodaję do smaku curry, sól i pieprz. Zagęszczam całość mąką. Gotuję jeszcze ok. 10 minut. Sos podaję do mięs i klusek śląskich.
Ciemny sos pieczeniowy
W rondlu gotuję sos na niewielkim ogniu, doprawiam do smaku

Tagi:

mięso