Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciemny żytni chleb polski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczny żytni chlebek

Ciemny żytni chleb polski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciemny żytni chleb polski

 

 

Sposób przygotowania:

Ciemny żytni chleb polski
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać zakwas (dokarmiony rano, czyli około 12 h wcześniej) z wodą i mąką. Przykryć folią i odstawić. Następnego dnia rano dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zagnieść, lekko podsypując mąką uformować okrągły bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić chleb i piec około 30 minut. Po tym czasie powinien wydać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu, jeśli nie, należy go dopiec kilka minut. Jeśli jest gotowy, położyć na kratce do ostygnięcia
Ciemny żytni chleb polski
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać z wodą i mąką Przykryć folią i odstawić Następnego dnia rano dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 2 godziny Po tym czasie ciasto zagnieść lekko podsypując mąką uformować o
Ciemny żytni chleb polski
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciemny żytni chleb polski
Piekarnik nagrzać do 220 stopni wstawić chleb i piec około 30 minut

Tagi:

chleb pieczywo