selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Cienkie naleśniki z białym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste i szybkie naleśniki, robię potrójną porcję, by wystarczyło dla mojej rodzinki. Smaczne, cienkie, farsz można zrobić dowolny, dziś wybraliśmy twarogowy.

Cienkie naleśniki z białym serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cienkie naleśniki z białym serem

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju

 

  • Na farsz 200 g sera półtłustego zmielonego, żółtko i cukier wg uznania

Sposób przygotowania:

Cienkie naleśniki z białym serem
Wymieszać mleko, wodę i żółtka. Osobno ubij pianę z białek. Składniki miksuj i stopniowo dodawaj mąki. Ma być jednolita konsystencja ciasta. Dodaj sól, cukier, olej i pianę z białek i ponownie miksuj chwilę. Odstaw ciasto na 1 h. Rozgrzej patelnię, dodaj troszkę oleju. Ciasto nalewaj trzymając patelnię poza palnikiem, za każdym razem przemieszaj ciasto naleśnikowe. ciasto nalewaj na całą powierzchnię patelni. Farsz to zmielony twaróg półtłusty z dodatkiem cukru i żółtka. Dodaj do naleśników, zawiń i smacznego!  
Cienkie naleśniki z białym serem
Ciasto naleśnikowe ma mieć zwartą konsystencję
Cienkie naleśniki z białym serem
Gotowe naleśniki osuszam na ręcznikach kuchennych