margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Cisato francuskie z mięsnym farszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto francuskie smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno polecam

Cisato francuskie z mięsnym farszem

Składniki:

Cisato francuskie z mięsnym farszem

 

  • gotowe ciasto francuskie
  • 300g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 pomidorów w puszce (lub przecier pomidorowy)
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • brokuły (kilka różyczek)
  • 2-3 średnie pieczarki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cisato francuskie z mięsnym farszem
Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę przesmażamy na łyżce oliwy na złoty kolor, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy mięso mielone mieszamy i smażymy razem kilka minut. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory z puszki lub 2-3 łyżeczki przecieru. Brokuły i pieczarki kroimy w kosteczkę dodajemy do całości. Pieczarki można wcześniej przesmażyć wedle uznania. Wszystko razem smażymy około 10 min. doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestygnięciu do mięsnej masy dodajemy całe jajko i mieszamy dokładnie. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia wykładamy mięso na całą długość ciasta i zawijamy w rulon. Na koniec wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni 25-35 minut. Smacznego:)