reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciuć-pajs pasta paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie mam pojęcia z jakiej kuchni przywędrowała i dlaczego taka nazwa, ale to ostra pasta paprykowa. Powiedziałabym nawet że jak na nas bardzo ostra, ale smak uzależnia- spróbujesz raz, krzywisz sie i za chwilkę sięgasz po następna porcję:)

Ciuć-pajs pasta paprykowa

Składniki:

Ciuć-pajs pasta paprykowa

 

 

 

 

  • 200 g przecieru pomidorowego

 

  • 1 szklanka oleju

 

  • 0,5 szklanki octu

 

  • 3-4 łyżeczki soli (do smaku)

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Ciuć-pajs pasta paprykowa

przygotowanie

Ciuć-pajs pasta paprykowa
Zamiast przecieru pomidorowego w słoiczkach można dodać ten w płynie, ale trzeba dużej gotować, żeby płyny odparowały

Papryki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie razem z czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa.

Dodajemy sól, przecier pomidorowy, cukier, olej i gotujemy 20 minut

Do pulpy dodajemy liście laurowe i ziele angielskie gotujemy kolejne 10 minut.

Teraz dopiero dodajemy ocet i gotujemy kolejne 10 minut.

Można jeszcze doprawić, cukrem czy solą .

wyjmujemy liście laurowe i jak się da ziele angielskie.

Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, oczyszczamy gwinty, zamykamy wyparzonymi zakrętkami i odwracamy do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Teraz moje zmiany:

Pulpę zmiksowałam blenderem, nie lubię takiej ziarnistej konsystencji, ale można ten krok ominąć.

Ci co tu wpadają, wiedzą, ze prawie wszystkie przetwory pasteryzuję i tak było i tym razem- gorące włożyłam do gorącej wody, a że słoiczki małe to 10 minut wystarczyło:)