magdusia_78

magdusia_78

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Ciulim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

jest to potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej - czulent, ale polskie gospodynie z Lelowa zmieniły go na swoje potrzeby

Ciulim

Składniki:

Ciulim

 

  • surowego, 2-3 średnie głowki cebuli, sól i pieprz do smaku, ok 1/4 kostki smalcu

Sposób przygotowania:

Ciulim
Ziemniaki zetrzeć na tarcej jak na placki ziemniaczane razem z cebulą, posolić i popieprzyć do smaku. Boczek pokroić w większą kostkę , podgardle w mniejszą, smarzyć na złoty kolor na patelni w celu wytopienia tłuszczu. Po wysmarzeniu całość wlać do masy ziemniaczanej. Całość wlać na blachę i piec w piekarniku ok 2 godzin w tem. 180 stC. Po upieczeniu najlepiej smakuje z surówkami jako samodzielne danie.