Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczone buraki, marchewka karmelizowana z tymiankiem oraz delikatna ricotta - wszystko zapieczone w wytrawnym cieście naleśnikowym.

Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchwią

Składniki:

Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchwią

 

  • 2 duże lub 3 średnie buraki
  • 1,5 sporej marchewki
  • łyżka oliwy
  • 150 g ricotty
  • 5 łyżeczek cukru
  • tymianek suszony
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 250 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 5-6 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchwią
Buraki owinąć oddzielnie w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 40 minut. Następnie odwinąć je z folii, ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić w spore kawałki.

Marchewki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do rondelka. Wlać tyle wody, żeby lekko przykrywała marchewkę i wsypać cukier oraz łyżeczkę tymianku. Dodać oliwę i całość gotować aż marchewka będzie al dente. Pokroić marchew w plastry i razem z burakami umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać z kawałkami ricotty i posypać solą, pieprzem i tymiankiem.

Przygotować ciasto - jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W osobnej misce wymieszać mąkę z łyżeczką soli i tymianku. Przelać masę jajeczną i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Ciastem zalać warzywa.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 30 minut.