paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Clafoutis z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie ciasto ze śmietana i czereśniami łatwe i szybkie

Clafoutis z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Clafoutis z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z czereśniami
Czereśnie opłukać i wydrylować pozostawić na sicie aby sok się odsączył. Do miski wbić jajka i dodać cukier ubić na gładką jednolitą masę. Do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę cały czas ubijając. Śmietanę lekko ubić przy pomocy miksera i dodać do ciasta wraz z olejkiem cytrynowym. Wymieszać całość. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Na ciasto układać wydrylowane wcześniej czereśnie. Piec w temp 180 stopni przez około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto i pozostawić aby wystygło.
Clafoutis z czereśniami
Do miski wbić jajka i dodać cukier ubić na gładką jednolitą masę. Do masy jajecznej dodawać małymi porcjami mąkę cały czas ubijając.
Clafoutis z czereśniami
Śmietanę lekko ubić przy pomocy miksera i dodać do ciasta wraz z olejkiem cytrynowym. Wymieszać całość.
Clafoutis z czereśniami
Na ciasto układać wydrylowane wcześniej czereśnie.

Tagi:

jajko jajka