SUPERPRZEPIS

Clafoutis z czereśniami i borówką

  • 6
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Clafoutis z czereśniami i borówką Więcej zdjęć (5)

Pyszny francuski deser w odsłonie z owocami lata. Możemy go jednak robić również z innymi owocami.

Składniki:

Clafoutis z czereśniami i borówką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z czereśniami i borówką
Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.



Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy 25 cm. .
Clafoutis z czereśniami i borówką
czereśnie i borówki zalać wiśniówką dodać cukier i przemieszać
Clafoutis z czereśniami i borówką
suche składniki wymieszać w naczyniu dodać śmietanę mleko i zmiksowane jajka
Clafoutis z czereśniami i borówką
formę wysmarować wysypać bułką tartą i ułożyć owoce
Clafoutis z czereśniami i borówką
wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika

Tagi:

jajko tarta jajka