Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Clafoutis z dzikimi czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mąż znalazł piękną dziką czereśnię. Owoce są drobne, zdrowe, słodkie, z lekką goryczką. Zapiekany deser robiłam dla domowników, więc nie drylowałam czereśni, ale nikt zęba nie złamał ;)

Clafoutis z dzikimi czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Clafoutis z dzikimi czereśniami

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka dzikich czereśni
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Clafoutis z dzikimi czereśniami
Masłem wysmarować naczynie żaroodporne o wielkości 20x20cm. Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Wrzucić do naczynia. Do wysokiej miski wsypać mąkę i cukier, wlać mleko i śmietanę, dodać jajka i likier. Zmiksować. Ciastem (będzie rzadkie) zalać ostrożnie czereśnie w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 10 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać płatkami migdałów i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach. Deser wyjąć, lekko tylko przestudzić, posypać cukrem pudrem, pokroić na porcje i podawać na ciepło.
Clafoutis z dzikimi czereśniami
Masłem wysmarować naczynie żaroodporne o wielkości 20x20cm. Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Wrzucić do naczynia.
Clafoutis z dzikimi czereśniami
Do wysokiej miski wsypać mąkę i cukier, wlać mleko i śmietanę, dodać jajka i likier. Zmiksować.
Clafoutis z dzikimi czereśniami
Ciastem (będzie rzadkie) zalać ostrożnie czereśnie w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 10 minut.
Clafoutis z dzikimi czereśniami
Po tym czasie wyjąć, posypać płatkami migdałów i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.

Tagi:

jajko jajka