grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

SUPERPRZEPIS

Clafoutis z mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Clafoutis z mango, francuski deser, który można przygotować z dowolnymi owocami a bazę stanowi śmietana, jaja i mąka pszenna.

Clafoutis z mango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Clafoutis z mango

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z mango

Przygotowanie mleka

Clafoutis z mango
Laskę wanilii możemy zastąpić aromatem waniliowym.

Mleko zagotowujemy z laską wanilii przekrojoną na pół.

Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie bazy do clafoutis

Clafoutis z mango
Mango kroimy w kosteczkę o grubości 1-2 cm.

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej ubijamy jaja, mleko i śmietanę.

W drugiej mieszamy mąkę i cukier. Do mąki dodajemy ubite jaja.

Na końcu dodajemy pokrojone w kawałeczki mango. Dokładnie mieszamy.

Pieczenie clafoutis

Clafoutis z mango
Po wystudzeniu clafoutis posypujemy cukrem pudrem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto wlewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

Clafoutis pieczemy ok. 40-50 minut.