Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Clafoutis z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny i klasyczny deser z sezonowymi owocami. Danie można wykonać również z czereśniami, jagodami lub brzoskwiniami.

Clafoutis z truskawkami

Składniki:

Clafoutis z truskawkami

Masa

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis z truskawkami

Owoce

Clafoutis z truskawkami
Truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki

Truskawki umyć, obrać, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Foremki żaroodporne do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć pokrojone truskawki w foremkach.

ciasto

Clafoutis z truskawkami
Pokrojone truskawki zalać przygotowanym ciastem

Jajka ubić z cukrem, do ubitej masy sypać stopniowo mąkę ,a następnie dolać śmietanę i mleko. Zalać truskawki ciastem. Piec ok. 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.


Tagi:

jajko jajka