Co jeść po zawale?

hgg - Porady kulinarne: Co jeść po zawale? offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1840
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Co jeść po zawale?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

"Właściwe i smaczne żywienie po zawale" pomimo dość sugestywnego tytułu, wcale nie jest kierowana tylko do osób poddających się rekonwalescencji po zawale.


Brak ruchu, papierosy, stres czy zła dieta są problemami dotykającymi coraz większej ilości osób, a choroba wieńcowa oraz zawał serca, do których prowadzą, urosły do rangi najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Według danych statystycznych, w krajach wysoko rozwiniętych, aż 50% zgonów powodowanych jest przez choroby układu krążenia. Dlatego warto przemyśleć tryb życia jaki prowadzimy, ponieważ nawet niewielkie zmiany w diecie oraz codziennych nawykach, mogą mieć kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia.
Książka "Właściwe i smaczne żywienie po zawale" autorstwa Svena-Davida Mullera, pomimo dość sugestywnego tytułu, wcale nie jest kierowana tylko do osób poddających się rekonwalescencji po zawale. Oczywiście, dla nich informacje w niej zawarte mają największą wagę, jednak dzięki ciekawemu sposobi przedstawienia faktów oraz naprawdę oryginalnym przepisom, lekturę tej książki można polecić każdemu bez względu na stopień zagrożenia zawałem. Podobnie jak w przypadku innych książek z serii „Dietetyczna kuchnia z fantazją”, również tutaj znajdziemy podział na dwie odrębne części. W pierwszej znajdziemy podstawowe informacje na temat układu krążenia, jego budowy oraz działania, rady jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy wreszcie sposoby leczenia oraz pomocy osobom u których zawał wystąpił. Znajdziemy tu również szereg rad dotyczących stylu życia, dzięki które pozwolą nam nie tylko zminimalizować ryzyko wystąpienia zawału, ale także utrzymają nasz układ krwionośny w doskonałym stanie
Część druga to już typowa książka kucharska. No, może nie typowa, ponieważ prezentowane potrawy są nie tylko zdrowe, ale nie brak też wśród nich prawdziwie oryginalnych i wykwintnych dań takich jak np. „Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej”, „Serek haraceński w tradycyjnej marynacie” czy „Pate z czerwonej soczewicy”. Przy każdym przepisie znajdziemy dużą ilość informacji o wartościach odżywczych każdego dania. Co więcej, autor nie ogranicza się tu tylko do podania jego kaloryczności oraz podstawowych składnikach odżywczych, ale również o zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz cholesterolu. Dzięki temu łatwo określimy czy przegryzając sobie np. „Muffiny z marchewki” robimy znaczne odstępstwo od zaplanowanej wcześniej diety czy też nie.
Wydana nakładem Wydawnictwa Lekarskiego PZL, książka „Właściwe i smaczne żywienie po zawale” jest pozycją godną polecenia każdemu, bez względu na wiek czy stan zdrowia, tym bardziej, że problem którego dotyka dotyczy lub może dotyczyć każdego z nas.  Pokazuje też, że dieta pozawałowa nie musi być wcale nudna czy uciążliwa.

Właściwe i smaczne żywienie po zawale - Sven-David Mueller
Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Co jeść po zawale?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane