Co jeść po zawale?

"Właściwe i smaczne żywienie po zawale" pomimo dość sugestywnego tytułu, wcale nie jest kierowana tylko do osób poddających się rekonwalescencji po zawale.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Co jeść po zawale?
Brak ruchu, papierosy, stres czy zła dieta są problemami dotykającymi coraz większej ilości osób, a choroba wieńcowa oraz zawał serca, do których prowadzą, urosły do rangi najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Według danych statystycznych, w krajach wysoko rozwiniętych, aż 50% zgonów powodowanych jest przez choroby układu krążenia. Dlatego warto przemyśleć tryb życia jaki prowadzimy, ponieważ nawet niewielkie zmiany w diecie oraz codziennych nawykach, mogą mieć kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia.
Książka "Właściwe i smaczne żywienie po zawale" autorstwa Svena-Davida Mullera, pomimo dość sugestywnego tytułu, wcale nie jest kierowana tylko do osób poddających się rekonwalescencji po zawale. Oczywiście, dla nich informacje w niej zawarte mają największą wagę, jednak dzięki ciekawemu sposobi przedstawienia faktów oraz naprawdę oryginalnym przepisom, lekturę tej książki można polecić każdemu bez względu na stopień zagrożenia zawałem. Podobnie jak w przypadku innych książek z serii „Dietetyczna kuchnia z fantazją”, również tutaj znajdziemy podział na dwie odrębne części. W pierwszej znajdziemy podstawowe informacje na temat układu krążenia, jego budowy oraz działania, rady jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy wreszcie sposoby leczenia oraz pomocy osobom u których zawał wystąpił. Znajdziemy tu również szereg rad dotyczących stylu życia, dzięki które pozwolą nam nie tylko zminimalizować ryzyko wystąpienia zawału, ale także utrzymają nasz układ krwionośny w doskonałym stanie
Część druga to już typowa książka kucharska. No, może nie typowa, ponieważ prezentowane potrawy są nie tylko zdrowe, ale nie brak też wśród nich prawdziwie oryginalnych i wykwintnych dań takich jak np. „Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej”, „Serek haraceński w tradycyjnej marynacie” czy „Pate z czerwonej soczewicy”. Przy każdym przepisie znajdziemy dużą ilość informacji o wartościach odżywczych każdego dania. Co więcej, autor nie ogranicza się tu tylko do podania jego kaloryczności oraz podstawowych składnikach odżywczych, ale również o zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz cholesterolu. Dzięki temu łatwo określimy czy przegryzając sobie np. „Muffiny z marchewki” robimy znaczne odstępstwo od zaplanowanej wcześniej diety czy też nie.
Wydana nakładem Wydawnictwa Lekarskiego PZL, książka „Właściwe i smaczne żywienie po zawale” jest pozycją godną polecenia każdemu, bez względu na wiek czy stan zdrowia, tym bardziej, że problem którego dotyka dotyczy lub może dotyczyć każdego z nas.  Pokazuje też, że dieta pozawałowa nie musi być wcale nudna czy uciążliwa.

Właściwe i smaczne żywienie po zawale - Sven-David Mueller
Wydawnictwo Lekarskie PZWL