Jak sprawnie łączyć smaki?

  • 1

Kurki z morelami, kalafior z czekoladą - to doskonałe duety smakowe! Zobacz jak połączyć smaki w e-magazynie Akademii Smaku Siemens!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak sprawnie łączyć smaki?

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektóre składniki potraw świetnie do siebie pasują, a inne sprawiają, że dania nie da się przełknąć? W jak dużym stopniu na wrażenia smakowe wpływa otoczenie, w którym jemy, aromat potrawy, czy jej tekstura? I wreszcie jak możemy wykorzystać te dodatkowe czynniki, by oszukać mózg i sprawić, by przyrządzone przez nas dania zachwycały nieszablonowym smakiem?

Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące sztuki łączenia smaków szukaliśmy w trakcie drugich warsztatów Akademii Smaku Siemens, które poprowadził szef kuchni jednej z najpopularniejszych warszawskich restauracji, Tamka 43 – Rafał Hreczaniuk.



Zaprezentował on tajniki zyskującej coraz większą popularność metody profesjonalnego łączenia smaków znanej pod nazwą food pairing. Goście warsztatów kulinarnych mogli przekonać się przy pomocy zmysłu smaku i powonienia, jak łatwo oszukać wzrok i zaskoczyć podniebienie smakiem.

Szef kuchni warszawskiej Tamki 43 pokazał na przykład, dlaczego karczochy nie pasują do białego wina, a rabarbar wręcz stworzony jest do podawania z fiołkowym cukrem. Przekonajcie się sami i wypróbujcie przepisy z magazynu Akademii Smaku Siemens - risotto kalafiorowe z czekoladą, sandacza z puree z brokułów i orzechami laskowymi, a oprócz tego wywiady z ekspertami, blogerami i wiele porad, które wykorzystacie też w swojej kuchni!

                                          http://extra.edipresse.pl/gotujmy/aktualnosci/dowiedzsiewiecej.png