Co można zrobić z jabłek?

Wino, kompot i dietetyczne chipsy – to podstawowe rzeczy, które można zrobić z jabłek. Przygotowuje się je bardzo prosto – wystarczy kilka składników!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co można zrobić z jabłek?
fot. Fotolia
Jabłka najczęściej wykorzystujemy na bieżąco, dodając do ciast i deserów. Można z nich jednak zrobić szereg przetworów, takich jak dżemy, kompoty czy galaretki. Najpopularniejszym sposobem na zachowanie smaku tych owoców jest zrobienie z nich wina.

Jak zrobić wino z jabłek?


Wino z jabłek to świetny pomysł dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z robieniem domowych trunków. Jabłka są bowiem łatwo dostępne przez cały rok a do tego są stosunkowo tanie.
  • Do przygotowania wina z jabłek będą potrzebne: jabłka (ok. 10 kg), cukier (ok. 1 kg do produkcji samego wina + odrobina do zrobienia matki drożdżowej), sok jabłkowy (nie konserwowany), pożywka, drożdże winiarskie do wina białego lub uniwersalne.  
  • Produkcję zaczynamy od zrobienia tzw. matki drożdżowej: do butelki należy wlać sok, dodać do niego cukier i pożywkę. Następnie trzeba całość wymieszać, dodać drożdże i zatkać wszystko korkiem z gazy. Całość odstawiamy na 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce.
  • Jabłka należy bardzo dokładnie umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
  • Pokrojone owoce należy przepuścić przez sokowirówkę lub zblendować i przecedzić. W ten sposób należy uzyskać ok. 5 l tzw. moszczu.
  • Moszcz umieszcza się w gąsiorze, miesza z pozostałą pożywką i matką drożdżową.
  • Połowę podanej ilości cukru należy rozpuścić w przegotowanej i przestudzonej wodzie tworząc syrop, który dolewa się do gąsiora.
  • Całość należy zamieszać (wystarczy gąsiorem pokręcić w kółko) a następnie zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 5 dniach należy dodać nową porcję syropu zrobionego z reszty cukru.
  • Wino ponownie zatykamy korkiem i odstawiamy na 1-3 miesięcy.
  • Ważne aby po tym czasie ściągnąć wino znad powstałego osadu, dzięki czemu trunek będzie klarowny.
  • Po 6 miesiącach od początku procesu wino jest gotowe do spożycia.
Uwaga: Smak wina można nieco modyfikować poprzez dodawanie przypraw, np. cynamonu, goździków czy wanilii.

Jak suszyć jabłka?


Innym popularnym sposobem przetwarzania jabłek jest ich suszenie. Takie jabłka można później wykorzystać do kompotu z suszu lub jeść samodzielnie jako dietetyczne chipsy. Jak ususzyć jabłka?
  • Do zrobienia suszonych jabłek będą potrzebne: jabłka i cynamon. Można również zrobić wersję bez przypraw.
  • Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Można to zrobić przy pomocy ostrego noża lub mandoliny.
  • Plasterki należy osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć przyprawami a następnie przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • Całość wkładamy do rozgrzanego do 70 st. C piekarnika i suszymy kilka godzin przy otwartych drzwiczkach.
  • Gdy jabłka staną się chrupkie – są gotowe!
Uwaga: Jabłka można także wysuszyć w suszarce do warzyw, grzybów i owoców. Wystarczy wówczas postępować zgodnie z załączoną instrukcją obsługi urządzenia.

Jak zrobić kompot z jabłek?


Ostatnim popularnym przetworem z jabłek jest kompot. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a dodatkowo świetnie smakuje.
  • Do przygotowania kompotu z jabłek będą potrzebne: jabłka, cukier, woda oraz przyprawy (np. cynamon, goździki, imbir, sok z cytryny, etc.).
  • Jabłka należy dokładnie umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Owoce umieszcza się w dużym garnku, zalewa wodą i całość gotuje na małym ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną.
  • Wówczas można sprawdzić smak – w razie potrzeby dosładzamy i doprawiamy.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut. Po tym czasie kompot nadaje się do spożycia. Można go także przelać do butelek lub słoików i zawekować. Smacznego!