Co przygotować na obiad na diecie?

Na diecie warto spożywać produkty niskotłuszczowe, bogate w witaminy i minerały – warzywa, owoce, orzechy chude mięso oraz ryby bogate w kwasy omega-3 i 6. Na obiad wybierzmy łososia lub filet z kurczaka na parze lub delikatną zupę krem z zielonych warzyw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co przygotować na obiad na diecie?
fot. Fotolia
Dania na diecie powinny być bogate w witaminy, minerały oraz kwasy omega-3 i 6. Różnorodność warzyw, owoców czy bakalii to obowiązkowe pozycje w menu. Co zrobić, aby propozycje obiadów były smaczne i sycące? Sprawdźcie!

Propozycje dań dietetycznych na obiad

Zupy:
  • Delikatny rosół- przygotowany na wywarze z warzyw i drobiu to wspaniała baza do innych zup lub pierwsze danie same w sobie.
  • Azjatycki rosół z makaronem soba- gryczany makaron to doskonałe źródło błonnika i witamin. W połączeniu z pikantnym rosołem świetnie rozgrzewa organizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
  • Zupa z dyni- dynia to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminę A i błonnik. Pieczona dynia zmiksowana z dodatkiem mleczka kokosowego i odrobiną wywaru warzywnego to lekkie i dietetyczne danie.
  • Gazpacho- pikantny chłodnik pomidorowy z kawałkami warzyw to ciekawy pomysł na danie rodem z Meksyku.
  • Zupa krem z brokułów- pieczone lub gotowane na parze brokuły z poprzedniego dnia możemy wykorzystać do zupy. W połączeniu z odrobiną sera i bulionu tworzy gęsta i niskokaloryczną zupę.
Dania główne:
  • Pieczony łosoś z warzywami- to doskonałe źródło białka i kwasów omega-3 i 6. Pieczony w piekarniku w zawinięty w folię pieczemy z dodatkiem warzyw korzennych – ćwiartek ziemniaka, marchewki i selera w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Pulpety z indyka w lekkim sosie- przygotowywane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem otrębów owsianych zamiast mąki możemy gotować w wodzie, jak i lekkim sosie pomidorowym z pomidorów z puszki.
  • Filet z kurczaka na parze z warzywami- przyprawiony filet solą i grubo zmielonym pieprzem wkładamy na parę wraz z ulubionymi warzywami – np. fasolką szparagową, kalafiorem i brokułami.
  • Makaron z cukinii z sosem- makaron na bazie mąki warto zastąpić tym wykrojonym z cukinii. Można połączyć go z sosem pomidorowym lub innym, na bazie warzyw lub chudego mięsa.
  • Roladki warzywne z papieru ryżowego- potocznie zwane „spring rolls”-ulubione warzywa pokrojone w paski i gotowane chude mięso zawinięte w papier ryżowy. Mogą być moczone w sosie sojowym.
Propozycje dań dietetycznych na kolację 

  • Spaghetti wieloziarniste z sosem- makaron z mąki graham, żytniej lub orkiszowej ma więcej błonnika, który sprawi, ze dłużej będziemy nasyceni. Warto uzupełnić go dowolnym sosem na bazie warzyw.
  • Sałatka z mixu sałat i ziaren- chrupiący mix sałat z podprażonymi nasionami słonecznika lub dyni świetnie łączy się z klasycznym sosem winegret.
  • Pieczone frytki z batata- pokrojone w ćwiartki lub słupki skropione oliwą z oliwek i posypane solą i pieprzem pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.