Strona główna Co to jest makaron konjac?

Co to jest makaron konjac?

Smaczki « poprzedni | następny »
redakcja - Porady kulinarne: Co to jest makaron konjac?

Złoty Ekspert
Artykuły: 1178
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 1
Co to jest makaron konjac?
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Poznaj zalety makaronów roślinnych konjac. Zobacz czy makaron konjac ma taki sam smak jak tradycyjny makaron pszenny?


Glukomannan konjak jest  to rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny o nazwie konjac . Makaron z rośliny konjac, zwany jest także Shirataki Noodles. W Japonii od ponad 2 000 lat wchodzą w skład codziennych posiłków. Nazywane Moyu lub Juruo w Chinach i Konnyaku lub Shirataki w Japonii, makarony konjac są popularną zdrową żywnością na rynkach azjatyckich.

Zobacz przepisy na dania z makaronem >>>

Dobroczynny wpływ na zdrowie makaronów roślinnych konjac
Bulwa rośliny konjac jest bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Najcenniejszą właściwością rośliny konjac jest wysoka zawartość błonnika. Konjac oprócz zawartości witamin, zawiera również mikroelementy takie jak żelazo, potas i wapń.

Makarony roślinne konjac są ideale jeśli chodzi o sytości. Rozpuszczalny błonnik zwiększą swoją objętość nawet do 200 razy swojej  pierwotnej objętości po wchłonięciu wody lub innego płynu. To prowadzi do szybkiego uzyskania uczucia sytości. Konjac również pełni rolę suplementacyjną pod względem wapnia, oczyszcza żołądek, jelita  i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Makarony konjac mogą opóźniać wchłanianie glukozy dzięki temu skutecznie zmniejsza stężenie cukru we krwi po posiłku .

Głównym składnikiem makaronów jest Glukomannan błonnik rozpuszczalny pochodzący z korzenia rośliny konjac. Makarony produkowane z bulwy rośliny Konjak zawierają około 16 rodzajów aminokwasów i mają znikomą zawartość tłuszczu. Zatem konjac może obniżyć poziom cholesterolu LDL i cukru we krwi. Nie tylko zawartość witamin i minerałów jest zaletą makaronów roślinnych konjak, ich spożywanie dzięki zawartości błonnika może pomóc schudnąć.

                                      
                                       Zdjęcie: Fotolia

Makaron roślinny konjak jako bogate źródło wapnia
Produkty z rośliny konjak w dużej mierze składają się z błonnik oraz wodorotlenku wapnia. Jest to żywność bogata w wapń.  Gdy makaron trafia do żołądka i ma kontakt z kwasami trawiennymi, związki wapnia zaczynają się rozpuszczać i wapń zostaje wchłonięty z przewodu pokarmowego. Dla osób posiadających niedobory wapnia, makaron konjac może być idealnym rozwiązaniem, aby pomóc w suplementacji wapnia.

Z czego wyprodukowane są makarony z linii Diet Food?
Głównym składnikiem makaronów Diet jest Glukomannan - rozpuszczalny w wodzie błonnik pochodzący z korzenia rośliny konjak, uprawianej głównie w Chinach i Japonii. Od ponad 2000 lat,  Azjaci czerpią zdrowotne korzyści stosując Glukomannan w swojej codziennej diecie używając go do produkcji makaronów i jako zagęszczacza do sosów.

Czy  makaron roślinny konjak zawiera błonnik?
Tak, jest to produkt o wysokiej zawartości błonnika. Zawiera aż 4,5 g błonnika w 100 g produktu. Oznacza to, że sprzyja utracie wagi, a przy tym jest bardzo zdrowy. Posiłek wypełnia żołądek na długo. Uczucie sytości utrzymuje się aż do 4 godzin po spożyciu porcji.

Jaki smak maja produkty serii Diet Food? Czy maja taki sam smak jak tradycyjny makaron pszenny?
Diet makaron ma nieco inną konsystencję niż zwykły makaron, jest bardziej sprężysty dlatego trzeba go żuć niego dużej. Diet  zawsze zachowuje swoją konsystencje i kształt. Nie rozgotowuje się jak tradycyjny makaron. Jest świetną propozycją na szybki posiłek w pracy.


Zobacz przepisy na dania z makaronem >>>


Informacja prasowa

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Co to jest makaron konjac?  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane