Co zrobić, aby pieczarki nie czerniały?

  • 1

Szybki i prosty trik dotyczący pieczarek, dzięki któremu dowiecie się, co możecie zrobić aby nie sczerniały.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co zrobić, aby pieczarki nie czerniały?
Pieczarek używamy do różnych potraw - jako dodatek do sosów, zup. Jeżeli podsmażamy je i chcemy by ładnie wyglądały jest na to prosty sposób. Aby pieczarki nie ciemniały podczas gotowania warto je skropić odrobiną soku z cytryny - dzięki temu zabiegowi zachowają swoją jasną barwę.
 
PIECZARKI I ICH WPŁYW NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
 
Jak sprawdzić, czy dany grzyb posiada jakieś właściwości zdrowotne? W przypadku grzybów, które są jadalne, sprawdza się ich skład chemiczny i właśnie na tej podstawie wydaje się opinię, czy dany rodzaj grzyba jest pełnowartościowym produktem spożywczym. 

              Pieczarki

Pieczarki to właśnie ten rodzaj grzyba, który ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Pieczarki wspomagają odchudzanie oraz układ krążenia i wzmacniają odporność. Pieczarki, które przez naukowców zostały zaliczone do tak zwanej żywności funkcjonalnej mają wiele zdrowotnych właściwości.
 
Jedną z nich jest na pewni posiadane przez nich białko - jak się okazało, zawiera ono praktycznie wszystkie aminokwasy. Poza tym pieczarki są również źródłem węglowodanów oraz tłuszczów, które organizm człowieka bardzo dobrze przyswaja. 
 
Pieczarki zawierają także następujące pierwiastki: selen, jod, błonnik, potas, miedź, witaminy A i E, jak również witaminy z grupy B. W pieczarkach obecna jest także witamina D.
 
JAKIE JESZCZE WŁAŚCIWOŚCI MAJĄ PIECZARKI?
 
Można je jeść praktycznie bez żadnych ograniczeń, ponieważ są niskokaloryczne. Zawierają duże ilości wody oraz błonnika, także po zjedzeniu pieczarek człowiek odczuwa zazwyczaj sytość.
 
Co również bardzo ważne, pieczarki działają antynowotworowo. Szczególnie ważny jest wyciąg z białych pieczarek, który zapobiega między innymi rakowi piersi.
 
Kolejnym ważnym i dobrym wpływem pieczarek na zdrowie człowieka jest to, że obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi. Zatem, jeżeli macie problemy z nadmiarem złego cholesterolu, najlepiej jeść grzyby. Ponadto obniżają także ciśnienie krwi w organizmie człowieka. Pieczarki wspomagają także działanie układu krążenia człowieka. Dzieje się tak poprzez obecność miedzi w pieczarkach.

            pieczarki
 
Co więcej, pieczarki wzmacniają odporność. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli rzeczywiście mają one pomóc naszemu organizmowi należy je jeść regularnie.

CZEMU SPRZYJA JEDZENIE PIECZAREK?
 
Mianowicie, zapobiegają osteoporozie oraz chorobie stawów. Ponadto zmniejszają wystąpienie alergii. Chronią również nasz organizm przed osłabieniem mięśni.  Pieczarki są także naturalnym źródłem witaminy D. Regularne jedzenie pieczarek uzupełnia niedobry tej witaminy w naszym organizmie.
 
Pieczarkinajbardziej popularnymi grzybami. Najsmaczniejsze są te małe, które mają nieuszkodzoną białą skórkę oraz zamknięte kapelusze. W takim przypadku nie potrzeba obierać tych główek, wystarczy je tylko dokładnie oczyścić, opłukać i odciąć końcówki nóżek.
 
Aby po smażeniu pieczarki miały chrupiącą skórkę nie wolno ich solić. Jeżeli tak postąpimy, pieczarki wydzielą sok i będą takie, jakby były "duszone".  Właśnie z tych samych powodów należy pieczarki smażyć na dosyć dużym ogniu.
 
Grzyby leśne mają zdecydowanie większy aromat i zdecydowany smak niż grzyby hodowlane. Są one rozmaite. Rodzajów grzybów jest naprawdę wiele. Ze względów kulinarnych najbardziej wartościowe są borowiki i rydze (rydze spotyka się w lasach coraz rzadziej).

     gryby