Co zrobić z aronii?

Aronia to jeden z superfoods, z którego przyrządzimy pyszne ciasta, napoje czy sosy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co zrobić z aronii?
fot. Fotolia
Aronia to kolejny owoc zaliczany do grona superfoods. Jej cierpki i lekko gorzkawy smak rekompensują niezwykłe wartości antyoksydacyjne oraz obniżające ciśnienie krwi. Jest to cenny argument za tym, aby sprawdzić do czego możemy ją wykorzystać!

Inspiracje z aronią

Wszechstronne zastosowanie aronii sprawia, że to klasyczny owoc, który nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych.

a) Ciasta i desery:

Muffinki z aronią- puszyste ciasto na bazie mąki pszennej lub pełnoziarnistej przygotujemy zarówno z dodatkiem świeżych, jak i mrożonych owoców w całości. Wilgotny mus z aronii będzie idealny jako wypełnienie babeczek.

Tarty z aronią- tarty lub kruche placki z kratką wypełnione są najczęściej musem z aronii połączonej z nieco słodszymi owocami – jabłkami, winogronami czy truskawkami dla zharmonizowania nieco kwaśnego i gorzkiego zarazem smaku.

Chleb z aronią- pszenne lub razowe wypieki na mące pełnoziarnistej z aronią to doskonały składnik diety dla osób zmagających się z nadciśnieniem i cukrzycą.

b) Przetwory:

Dżem z aronii- klasyczny dżem z aronii najlepiej jest przygotować w połączeniu z innymi owocami – jabłkami lub gruszkami. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników.

Galaretka z aronii- popularny w USA dodatek do deserów, jak i smakołyk sam w sobie. Przyrządza się go na bazie przeciśniętego soku z dodatkiem cukru żelującego i wekuje w słoiki.

Nalewka z aronii- przygotowywana na bazie całych owoców zasypanych cukrem, a gdy puszczą sok – dowolnym czystym alkoholem –np. wódką.

c) Napoje:

Sok z aronii- bogaty w antyoksydanty sok najłatwiej przygotować za pomocą sokownika i zasypać cukrem, aby zniwelować cierpki posmak aronii. Dodatkowo zminimalizujemy gorzkość mrożąc owoce przed tłoczeniem napoju.

Kompot z aronii- owoce zalewamy dużą ilością wody i gotujemy w dużym rondlu. Następnie odcedzamy i zasypujemy cukrem. W połączeniu z jabłkami, śliwkami lub gruszkami kompot nabiera naturalnej słodyczy i możemy zminimalizować jego ilość.

Wino z aronii- jest przyrządzane na bazie tłoczonego lub przetartego soku z aronii z drożdżami winiarskimi. Najlepiej smakuje z dodatkiem jabłek lub innych słodkich owoców jagodowych.

d) Sosy i dodatki do mięs i serów:

Dodatek do mięs i serów – duszona i odcedzona aronia z dodatkiem jabłek lub gruszek zalewana jest syropem cukrowym. Jeżeli zależy nam na gładszej konsystencji – wystarczy lekko przetrzeć lub zmiksować całość.

Sos z aronii- doskonały dodatek do dań wytrawnych, w szczególności mięs lub przystawek. Najczęściej jest sporządzany na winie, miodzie lub wywarze mięsnym.