Co zrobić z kabaczka?

Kabaczek wykorzystywany jest do takich dań jak leczo, zapiekanki i pasztety. Można go również przyrządzić z grilla lub zrobić z niego przetwory na zimę.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co zrobić z kabaczka?
fot. Fotolia
Kabaczek, czyli inaczej dojrzała cukinia, to warzywo dyniowate, które ma dość delikatny smak. Dlatego świetnie się sprawdza jako dodatek do szeregu dań. Warto go wykorzystać jako zagęstnik do zup i gulaszy oraz jako składnik sałatek. Jak jeszcze można go przyrządzić?
 
Przepis na leczo z kabaczka
 
Kabaczek świetnie nadaje się do przygotowania wielu dań głównych i przetworów. Jedną z najpopularniejszych potraw jest oczywiście leczo. Jak je zrobić?
  • Do przygotowania leczo z kabaczka będą potrzebne: różnokolorowe papryki, kabaczek, cebula, kiełbasa, pomidory z puszki, sól, pieprz, papryka w proszku. 
  • Papryki i kabaczka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. 
  • Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulą na patelni.
  • Mięso z cebulą dorzucamy do papryki z kabaczkiem, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy aż warzywa zmiękną.
  • Na koniec danie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego!
Co przygotować z kabaczka?
 
Oprócz leczo, kabaczek świetnie nadaje się także do innych potraw. Oto kilka smacznych propozycji:
  • Zapiekanka z kabaczka – kabaczka wystarczy przeciąć wzdłuż, pozbawić pestek i wypełnić farszem mięsnym lub jarskim. W innej wersji pokrojonego kabaczka miesza się z innymi warzywami i makaronem. Całość zapieka się w 180-220 st. C
  • Kabaczek z grilla – warzywo można przekroić wzdłuż lub pokroić na plastry. Następnie umieszcza się na grillu i piecze z obu stron. 
  • Kabaczek w słoiku – coś dla fanów przetworów. Pokrojonego kabaczka umieszcza się w ostrej lub kwaśnej zalewie i marynuje
  • Placuszki z kabaczka – kabaczka ściera się na tarce o grubych oczkach, miesza z jajkiem i smaży na  rozgrzanej patelni.
  • Pasztet z kabaczka – kabaczka razem z innymi warzywami ściera się na tarce i tworzy jednolitą masę. Całość przekłada się do keksówki i piecze w 180 st. C przez ok. godzinę