Co zrobić z ugotowanych wcześniej ziemniaków?

Często z obiadu pozostają nam gotowane ziemniaki. Szkoda je wyrzucać, skoro następnego dnia można przygotować z nich nowe, smakowite danie.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Co zrobić z ugotowanych wcześniej ziemniaków?
fot. fotolia

Na początek kilka ciekawostek o ziemniakach: przywędrowały do nas pod koniec XVI wieku. Przeciętnie zjadamy ich około 33 kg rocznie (na osobę). Istnieją różne typy ziemniaków (A, B, C, D). Średnio 100g ziemniaków zawiera 70-80 kcal.

Z gotowanych ziemniaków można zrobić:

1. KOPYTKA. Gotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, miesza z jajkiem i mąką. Następnie toczy cienkie wałki i tnie na skośne kluseczki, które na koniec gotuje się we wrzątku. Najlepiej smakują z okrasą.

2. KULECZKI ZIEMNIACZANE. Zasada jest podobna jak przy kopytkach, tylko robi się małe kuleczki, które następnie smaży się w głębokim tłuszczu.

3. FARSZ. Najbardziej znany jest farsz do ruskich pierogów. Oprócz gotowanych ziemniaków dodaje się do niego cebulę i twaróg. Takim farszem można także nadziać krokiety.

4. ZAPIEKANKI. Ugotowane ziemniaki tnie się na plasterki i układa w formie żaroodpornej. Można dodać ulubione składniki, np. zrumieniony boczek i cebulkę. Zalać sosem śmietanowym lub musztardowym. Posypać serem i zapiec w piekarniku.

5. PLACUSZKI. Robi się je podobnie jak kopytka. Rozwałkowuje i wycina kółka lub kwadraty. Smaży na patelni. Podaje się je z cukrem lub śmietaną.

6. PĄCZKI. Ziemniaki świetnie też nadają się do słodkich wypieków. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaje się masło, drożdże, mąkę, jajka i cukier. Postępujemy dalej podobnie jak przy tradycyjnych pączkach.

MASECZKA. Gotowane ziemniaki są także wykorzystywane w kosmetyce. Kiedy wymieszamy je z mlekiem, możemy nałożyć taką ciepłą maseczkę na twarz.

Mam nadzieję, że podsunęłam Wam ciekawe pomysły na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków.