dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Coca ze szpinakiem – pizza hiszpańska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tym razem jednak czerpiąc z ostatnich moich hiszpańskich fascynacji :) Połączenie smaków naprawdę pyszne a coca w przygotowaniu prosta.

Coca ze szpinakiem – pizza hiszpańska

Składniki:

Coca ze szpinakiem – pizza hiszpańska

 

  • ciasto:

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

 

  • 250 ml ciepłej wody

 

 

 

 

 

 

  • Sos:

 

  • 0,75 l gęstego soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku

 

  • 1 cebula

 

  • 1 łyżeczka oregano

 

 

 

 

 

 

 

  • pół szkl orzeszków pinii

 

 

Sposób przygotowania:

Coca ze szpinakiem – pizza hiszpańska
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu podrosnąć. Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach). Cebulę siekamy i szklimy na oliwie, zalewamy sokiem, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy. Gotujemy kilka minut. Szpinak rozmrażamy. Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos i rozrzucamy szpinak, posypujemy orzeszkami pinii. Zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min.