Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cocido

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciecierzycę umyć i moczyć w zimnej przegotowanej wodzie ok 12 godzin. Mięso wołowe,

Cocido

Składniki:

Cocido

 

  • 30 dag ciecierzycy
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 4 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1/2 kg mięsa wołowego bez kości
  • 20 dag kości ze szpikiem
  • 1 pierś kurczaka
  • 15 dag kiełbasy paprykowej
  • 10 dag boczku
  • 10 dag makaronu nitki
  • 8 goździków
  • sól

Sposób przygotowania:

Cocido
Ciecierzycę umyć i moczyć w zimnej przegotowanej wodzie ok 12 godzin. Mięso wołowe, boczek i kości umyć, jarzyny również oczyścić. Kapustę przekroić na 8 części, Cebulę pokroić na ćwiartki, a marchewkę wzdłuż na pół. Ziemniaki obrać, opłukać. Do dużego garnka włozyć kości, mięso wołowe i boczek. Zalać zimną wodą i zagotować. Dodać osączoną z wody cicierzycę i goździki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Następnie dodać pierś kurczaka i kiełbasę paprykową. Po 30 minutach dodać marchewkę i cebulę, gotować pół godziny. Dodać całe ziemniaki i gotować jeszcze kolejne 30 minut. W oddzielnym garnku ugotować w osolonej wodzie kapustę. Jarzyny i mięso wyjąć z wywaru i przełożyć na półmisek. W przecedzonym wywarze ugotować makaron. Zupę podawać w wazie.
To bardzo bogate w składniki danie jednogarnkowe, dające w efekcie dwie potrawy. Do mięsa można podać sos pomidorowy.