grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Colomba jest tradycyjnym włoskim ciastem wypiekanym w okresie Wielkiejnocy. Tradycyjna receptura wymaga długiego wyrastania ciasta, dodatku owoców kandyzowanych a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi pojawić się lukier, cukier granulowany i migdały.

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech

Składniki:

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech

 

Sposób przygotowania:

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech

Etap 1

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech
Rozczyn mieszamy, aby nie powstały grudki.

Pokruszone drożdże rozpuszczamy w letnim mleku o temperaturze 22 stopni. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy 50 g mąki.
Drożdże przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Etap 2

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech
Wszystkie składniki do przygotowania colomby powinny być w temperaturze pokojowej.

Do ciasta dodajemy 75 g mąki, 20 g letniej wody i 2 żółtka.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Etap 3

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech

Do ciasta dodajemy 75 g mąki, 15 g miękkiego masła, 15 g cukru i 1 jajko.
Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Etap 4

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech
W przepisie wykorzystałam 2 mniejsze formy ale można upiec ciasto w jednej większej.

Do ciasta dodajemy 150 g mąki, 100 g masła i 90 g cukru. Po wyrobieniu ciasta dodajemy 1 żółtko, ziarenka z laski wanilii, rodzynki, sól, aromat migdałowy, otartą skórkę z pomarańczy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.
Ciasto przekładamy do foremek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Przygotowanie lukru

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech
Lukier nakładamy od środka ciasta, aby nie opadło.

Blendujemy 50 g cukru, migdały bez skórki i 1 białko. Lukrem smarujemy ciasto.
Ciasto posypujemy cukrem w granulkach, na wierzch kładziemy migdały ze skórką.

Pieczenie colomby

Colomba - wielkanocne ciasto we Włoszech

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Colomby pieczemy ok. 45-50 minut.
Upieczone ciasto powinno być z zewnątrz chrupiące, ale w środku miękkie i pachnące pomarańczami i wanilią.