Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Comber z królika w sosie szczypiorkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Duszony comber z królika podany z kasza perłową i sosem serowo-szczypiorkowym to doskonała propozycja na świąteczny obiad.

Comber z królika w sosie szczypiorkowym

Składniki:

Comber z królika w sosie szczypiorkowym

 

  • comber z królika z kośćmi
  • kasza perłowa
  • 2 pęczki drobnego szczypiorku
  • 1 topiony serek śmietankowy
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • 150ml śmietanki
  • włoszczyzna
  • liść laurowy ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Comber z królika w sosie szczypiorkowym
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej comber z każdej strony, przyrumienionego królika przełóż do głębokiej brytfanny i zalej go do połowy wodą.

Na tej samej patelni podsmaż włoszczyznę wraz z ziołami, kiedy warzywa się przyrumienią dodaj je do królika, całość dopraw i duś aż do miękkości.

Kiedy mięso się gotuje przygotuj sos. Na maśle podsmaż posiekany szczypiorek a kiedy się zeszkli dolej 250ml wywaru z duszenia królika i śmietankę, kiedy sos się zagotuje zdejmij go z ognia i dodaj serek śmietankowy (całość mieszaj do momentu kiedy serek się rozpuści i zagęści sos).

Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij je z brytfanny i przełóż na półmisek z ugotowaną kaszą, przed podaniem polej sosem.

Tagi:

dania mięsa