Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Comber zajęczy w śmietanie

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso zabejcować, wyjąć, osączyć, naszpikować słoniną, oprószyć

Comber zajęczy w śmietanie

Składniki:

Comber zajęczy w śmietanie

 

  • 1 kg mięsa z tylnych części zająca
  • 4 dag smalcu
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka wywaru z mięsa
  • 10 dag słoniny
  • 15 dag śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Comber zajęczy w śmietanie
Mięso zabejcować, wyjąć, osączyć, naszpikować słoniną, oprószyć przyprawami i mąką, obsmażyć na rozgrzanym smalcu, przełożyć do brytfanny i piec do miękkości w piekarniku. Miekkie mięso wyjąć, podzielić na porcje. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, połączyć z sosem i zagotować, dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem.Kawałki mięsa włożyc do sosu, podgrzać. Podawać z ziemniakami, buraczkami i surówkami.

Tagi:

mięso