bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Conchiglioni i nadzienie misz -masz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dlaczego misz -masz? Bo mozna uzyc tego co akurat mamy pod reka a i tak wszystko wyjdzie pyszne:)

Conchiglioni i nadzienie misz -masz

Składniki:

Conchiglioni i nadzienie misz -masz

 

  • makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
  • 1 pierś pokrojona dorbniutko
  • 3 łyżki sera ricotta
  • 4 pieczarki
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 1/3 op. fety
  • troche kukurydzy z puszki
  • łyzeczka kkoncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz (moze byc ziołowy)
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • oliwa z oliwek aromatyzowana oregano
  • zioła: bazylia, oregano
  • sos beszamelowy: masło, mąka, mleko
  • tarty żółty ser

Sposób przygotowania:

Conchiglioni i nadzienie misz -masz
Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Na patelni rozgrzałam troche oliwy z oliwek, wrzuciłam pokrojona piers z kurczaka, dodałam pokrojone drobno szalotki, pokrojony drobno czosnek. Doprawiłam sola i pieprzem ziołowym.Gdy sie przesmażył zdjełam przełozyłam do miseczki. Na paatelni ponownie rozgrzłam łyzke masła, wrzuciałam drobno pokrojne pieczarki, odrobne soli przesmazyłam. Dodałam do kurczaka. Nastepnie do farszu dałam drobno pokrojna fete, drobno posiekane pomidory suszone, ricotte, kukurydze, wymieszałam, doprawiłam pieprzem ziołowym, bazylia i oregano. Dolałam 1 łyzeczke oliwy spod pomidorów i łyzeczke koncetratu pomidorowego i wszystko wymieszam. (sam farsz mogłby byc tez samoistna potrawa lub jako salatka, zostało mi go troche to po 5 minutach jeden okurzacz sie przewinał przez kuchnie i farsz zniknał :))

Sos beszamelowy:.

Na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, dodałam 4 łyzki maki mąkę, zmaieszłam to trzepaczka i stopniowo wlewałam mleko ok 2/3 szkl. Sos robie bardziej na oko zeby nie był za gesty ani za rzadki. Wszystko dokładnie mieszam zeby nie było grudek. Dodałam ciut gałki i troche pieprzu ziołowego.

Nadziałam muszle i ułozyłam w naczyniu na odrobnie oliwy z oliwek aromatyzowanej oregano, polałam je sosem beszamelowym, posypałam startym serem, posypałam bazylią, przykryłam folia aluminiowa i wstawiłam do piekarnika na 180st. na jakies 15 minut. Na 5 minut przed koncem zdjełam folie. Smacznego!

Na jednym zdjeciu muszle sa skropione sosem pomidorowym .