mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łosoś i ricotta z zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle.

Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem

 

  • 250g sera ricotta
  • 100g fety
  • 120g łososia wędzonego na gorąco
  • 100g zielonego groszku (może być mrożony)
  • kawałek pora (ok 5cm)
  • szczypta tymianku
  • pół łyżeczki startej skórki cytryny
  • pieprz
  • 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli)
  • oliwa
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem
Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie, odcedziłam, przelałam zimną wodą.

Por pokroiłam w półplasterki, zeszkliłam na niedużej ilości oliwy, ostudziłam. Groszek ugotowałam w lekko osolonej wodzie, odcedziłam. Fetę pokruszyłam, wymieszałam z ricottą. Łososia podzieliłam widelcem na mniejsze kawałki, dodałam do serka razem z porem i groszkiem. Doprawiłam do smaku tymiankiem, pieprzem, skórką cytryny, wymieszałam delikatnie.

Piekarnik nagrzałam do 180stC. Muszle nadziałam masą serowo-łososiową, poukładałam w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypałam parmezanem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, zapiekałam ok 12 minut.

Smacznego!
Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem
por pokroiłam, poddusiłam na oliwie i ostudziłam
Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem
wymieszałam ricottę z fetą, łososiem, groszkiem i porem
Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem
muszle nadziałam i ułozyłam w ząroodpornym naczyniu
Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem
z wierzchu posypałam startym parmezanem i zapiekłam
Conchiglioni nadziewane ricottą i łososiem
po wyjęciu z piekarnika od razu podałam