2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami,doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

 

  • 26 sztuk conchiglioni
  • 1 duży por
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 80 g żółtego sera-goudy

 

 

Sposób przygotowania:

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem
Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku,posolić.Wymieszać,zestawić z ognia. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały.Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć. Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem
przyprawy do dania rozcieramy w moździerzu
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem
zmielone mieso przesmażamy na oleju z porem
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem
dodajemy cukinię i paprykę całość dusimy
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem
farszem nadziewamy muszle układamy w naczyniu na beszamelu zapiekamy