Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Conchiglioni z mięsem pod mozzarellą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Conchiglioni z pikantnym mięsnym farszem pod mozzarellową pierzynką

Conchiglioni  z mięsem pod mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Conchiglioni z mięsem pod mozzarellą

 

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150-200 g makaronu conchiglioni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • papryka słodka do smaku
  • jarzynka do smaku
  • 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego
  • 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • masło
  • 8 mini mozzarelli light
  • sól

Sposób przygotowania:

Conchiglioni z mięsem pod mozzarellą
Conchiglioni obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 7 - 9 minut, (do wody dodałam łyżkę oliwy), przepłukujemy zimną wodą by się nie posklejał. Mięso podpiekamy razem z cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę paprykę oraz pomidory i sos chili wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut, następnie dodajemy kukurydzę i wyłączamy, grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie, na całość ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Conchiglioni  z mięsem pod mozzarellą
makaron duże muszle nalezy obgotować w osolonej wodzie
Conchiglioni  z mięsem pod mozzarellą
przygotowujemy mięsny dosć pikantny farsz
Conchiglioni  z mięsem pod mozzarellą
obgotowane muszle faszerujemy mięsnym farszem
Conchiglioni  z mięsem pod mozzarellą
na całość ścieramy na tarce mozzarellę i zapiekamy