jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Coq au vin - kura w winie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tą potrawę przygotowałam na francuski wieczór w ramach konkursu Siemensa.

Coq au vin - kura w winie. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Coq au vin - kura w winie.

 

  • 1 kura podzielona na porcje
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag pieczarek
  • 1 niewielka cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka jarzynki solonej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Coq au vin - kura w winie.
Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Obieramy pieczarki i kroimy je na mniejsze części. Kawałki kury bez skóry nacieramy solą i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. Następnie w rondlu przesmażamy pokrojony w paseczki boczek, dodajemy cebulę i pieczarki - smażymy je jeszcze około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, tymianek, jarzynkę i kawałki kury. Posypujemy mięso pieprzem świeżo zmielonym i zalewamy je winem. Dusimy mięso na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w plastry cukinię. Mąkę mieszamy w małej ilości wody i zagęszczamy sos.Doprawiamy go do smaku, jeśli trzeba solą i pieprzem. Podajemy danie udekorowane listkami pietruszki.
Coq au vin - kura w winie.
Dusimy mięso na bardzo małym ogniu, aż będzie miękkie.

Tagi:

cukinia