Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Cordon bleu po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Francuskie danie w polskiej wersji;)

Cordon bleu po mojemu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cordon bleu po mojemu

 

  • na dwie porcje
  • 2sztuki (pojedyncze) piersi z kurczaka
  • kilka plastrów wędliny
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki łuszczu do smażenia (u mnie masło klarowane)

 

Sposób przygotowania:

Cordon bleu po mojemu
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy wzdłuż rozchylamy płaty mięsa, lekko rozklepujemy przez folie spożywcza tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na piersi nakładamy plaster wędliny, na każdą 3 plastry sera żółtego ( będzie go dużo i ładnie się ciągnie:) łamiemy pierś w poprzek - nie wzdłuż długości, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po około 7 - 8 minut z obu stron.
Cordon bleu po mojemu
cordon bleu w całej okazałości