becia123

becia123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Creme brulee

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Creme brulee, pyszna i słodka potrawa francuska.

Creme brulee

Składniki:

Creme brulee

 

  • 6 żółtek z jajka
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • ok. 5 łyżek brązowego cukru
  • kilka kropelek esencji waniliowej, lub utarta laska wanili

Sposób przygotowania:

Creme brulee
Zagotować śmietankę z białym cukrem i wanilią. Następnie zdjąć ją z ognia i ostudzić. Żółtka lekko ubić, dolać śmietankę cały czas mieszając. Wlać krem przez sitko do foremek lub malutkich naczyń żaroodpornych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec przez 50 minut. Następnie należy schłodzić krem ok. 4 godzin. Posypać brązowym cukrem i z karmelizować go w piekarniku nastawionym za funkcję grill.
Smacznego!

Tagi:

jajko jajka