Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Creme brulee 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny delikatny deser rodem z Francji

Creme brulee 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Creme brulee 5

 

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki cukru brązowego do skarmelizowania

 

Sposób przygotowania:

Creme brulee 5
Śmietanę wlać do garnuszka, dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać i postawić na gazie. Zagotować i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując wlewać powoli całkowicie ostudzoną śmietankę. Masę przelać do 4 ramekinów lub innych naczynek żaroodpornych. Piec ok. 40 minut w 100 stopniach. Ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Do każdej kokilki wsypać po łyżce cukru brązowego. Zapiec pod grillem przez chwilę aby cukier się skarmelizował. Podawać od razu po przygotowaniu. Deser można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem tylko posypać cukrem i zapiec.
Creme brulee 5
Śmietanę wlać do garnuszka dodać ekstrakt waniliowy Wymieszać i postawić na gazie Zagotować i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem Cały czas miksując wlewać powoli całkowicie ostudzoną śmietankę
Creme brulee 5
Masę przelać do 4 ramekinów lub innych naczynek żaroodpornych Piec ok 40 minut w 100 stopniach Ostudzić i włożyć na noc do lodówki
Creme brulee 5
Po tym czasu Do każdej kokilki wsypać po łyżce cukru brązowego
Creme brulee 5
Zapiec pod grillem przez chwilę aby cukier się skarmelizował