kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Croissant z jajecznicą i chorizo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kto powiedział że croissanty powinno się jest na słodko? Ich delikatny, lekko słodkawy smak świetnie komponuje się z jajecznica z świeżym tymiankiem i aromatycznym chorizo. Śniadanko mistrzów.

Croissant z jajecznicą i chorizo

Składniki:

Croissant z jajecznicą i chorizo

podstawowe

  • (dla 2 osób)
  • 2 croissanty
  • 4 jajka
  • Masło do smażenia
  • Mała cebula
  • Świeży tymianek
  • Sól, czarny pieprz
  • Kiełbasa chorizo (lub inna ulubiona)

Sposób przygotowania:

Croissant z jajecznicą i chorizo
Croissanty rozkroić nie do końca. Grillować na ruszcie tostera lub kilka minut w piekarniku do zarumieniania.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulkę pokroić w kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia.

Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku.