13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Croissants Nutellowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podawać ciepłe, bądź zimne z pyszną kawką.

Croissants Nutellowe

Składniki:

Croissants Nutellowe

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 400g)
  • 150g nutelli
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Croissants Nutellowe
Ciasto francuskie posypujemy małą ilością mąki i rozwałkujemy, następnie wycinamy równoboczne trójkąty. Około 2cm od podstawy trójkąta nakładamy dużą łyżkę stołową nutelli, następnie zwijamy do wierzchołka, zlepiamy końce i kształtujemy rogalik w literę C. Croissants układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wszystkie rogaliki dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Rogaliki wkładamy do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Piec około 10-15 minut – do zarumienienia się.