BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Crostata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdyby nie to, że ciasto trzeba schłodzić w lodówce, byłby to najprostszy i najszybszy placek świata. A tak - jest tylko najprostszy :)

Crostata Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Crostata

 

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 słoika dowolnego dżemu

Sposób przygotowania:

Crostata
Z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę śmietany lub jogurtu. Owijamy gotowe ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. W międzyczasie smarujemy masłem formę do tarty. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części. 2/3 ciasta wałkujemy i układamy w formie (by wypełniło dno i brzegi). Nakłuwamy je widelcem. Na wierzchu rozsmarowujemy dżem. Na samą górę ścieramy na tarce mocno schłodzone (najlepiej w zamrażarce) pozostałe ciasto (czyli 1/3). Można też to ciasto po prostu "podrzeć" w rękach, jeśli nie jest dostatecznie zimne, by zetrzeć je na tarce. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut - aż się zrumieni.
Crostata
Crostatę kroimy jak każdą tartę - na słodkie trójkąty