Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Crumble z nową kruszonką – owsianą ze słonecznikiem! Przepyszne i chrupiące. Podajcie koniecznie z bitą śmietaną :)

Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami
Śliwki przebrać, umyć dokładnie i osuszyć. Przekroić na polówki, usunąć pestki. Owoce wrzucić na patelnię. Przygotować kruszonkę. Do rozdrabniacza wrzucić płatki owsiane, dodać słonecznik i zmiksować. Dodać cukier i kawałeczki masła i ponownie zmiksować aż utworzą się grudki. Wstawić do lodówki. Do śliwek dodać masło i cukier, smażyć kilka (-naście) minut delikatnie mieszając, aż śliwki lekko zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Śliwki posypać zimną kruszonką, wstawić do piekarnika (jeśli Wasza patelnia nie ma odpinanej rączki należy śliwki delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiero posypać kruszonką) i piec 20 minut w 180 stopniach. Podawać oczywiście z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi ;)
Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami
Śliwki przebrać, umyć dokładnie i osuszyć. Przekroić na polówki, usunąć pestki. Owoce wrzucić na patelnię.
Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami
Przygotować kruszonkę. Do rozdrabniacza wrzucić płatki owsiane, dodać słonecznik i zmiksować.
Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami
Dodać cukier i kawałeczki masła i ponownie zmiksować aż utworzą się grudki. Wstawić do lodówki.
Crumble owsiano-słonecznikowe ze śliwkami
Do śliwek dodać masło i cukier, smażyć kilka (-naście) minut delikatnie mieszając, aż śliwki lekko zmiękną, ale nadal pozostaną w całości.