SUPERPRZEPIS

Crumble porzeczkowe

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Crumble porzeczkowe Więcej zdjęć (4)

Taki deser lubi chyba każdy- maślany, pachnący owocami, a do tego powstający szybko i prosto!
Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych sezonowych owoców!

Składniki:

Crumble porzeczkowe

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Crumble porzeczkowe

ETAP 1

Crumble porzeczkowe
Kokilki do zapiekania smarujemy masłem

Naczynka do zapiekania smarujemy tłuszczem.

ETAP 2

Crumble porzeczkowe
Pokrojone w plasterki jabłka przekładamy do naczynek

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Pokrojone wykładamy je na dno przygotowanych kokilek.

ETAP 3

Crumble porzeczkowe
porzeczkę dokładnie osuszamy

Owoce porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.

ETAP 4

Crumble porzeczkowe
Połączoną z mąką ziemniaczaną porzeczkę wykładamy na jabłka

Tak przygotowane łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na jabłka.

ETAP 5

Crumble porzeczkowe
Po nałożeniu kruszonki na owoce deser pieczemy

Do miski przekładamy składniki kruszonki: mąkę, cukier, masło oraz cynamon. W dłoniach rozkruszmy je, tak by powstała kruszonka. Gotową wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
Piekarnik rozgrzewamy. Do rozgrzanego wkładamy przygotowane deserki. Pieczemy je około 35 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok, a kruszonka się delikatnie zarumieniła.
Deser wyciągamy! Podajemy na ciepło lub zimno!