grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste i szybkie do przygotowania letnie ciasto z wykorzystaniem moreli, zapiekanych pod warstwą maślanej kruszonki z płatków owsianych i migdałów.

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami

Składniki:

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami

 

Sposób przygotowania:

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami

Przygotowanie kruszonki

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami
Kruszonka powinna być maślana ale jednocześnie chrupiąca.

Przygotowanie crumble rozpoczynamy od wyrobienia kruszonki.

Do miski wsypujemy mąkę migdałową, mąkę pszenną oraz płatki owsiane. Na koniec dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż powstanie kruszonka.

Przygotowanie crumble

Crumble z morelami, płatkami owsianymi i migdałami
Upieczone crumble powinno być złociste i chrupiące z zewnątrz.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Morele dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.

Na dno okrągłej foremki o średnicy 25 cm wykładamy pokrojone morele, na które wysypujemy kruszonkę. Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego i płatkami migdałowymi.

Crumble pieczemy ok. 30-35 minut.