anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Crumble z truskawkami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najprostszy deser świata i jednocześnie niezwykle smaczny, to mieszanka truskawek i moreli zapieczonych pod chrupiącą migdałową kruszonką.

Crumble z truskawkami i morelami

Składniki:

Crumble z truskawkami i morelami

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka tortowa - 1/2 szk.
  • migdały mielone - 1/2 szk.
  • cukier puder - ¾ szk.
  • masło - 100 g

 

Sposób przygotowania:

Crumble z truskawkami i morelami
Masło, migdały, mąkę i cukier przełóż do malaksera i przygotuj kruszonkę. Na czas przygotowania owoców pojemnik z kruszonką wstaw do lodówki. Umyte, pozbawione szypułek i pestek owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z mąką kukurydzianą i przełóż do naczynia do zapiekania lub tak jak ja, do czterech małych. Na wierzchu rozsyp kruszonkę, a następnie płatki migdałowe. Wstaw na 35 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia i podawaj ciepłe.Masło, migdały, mąkę i cukier przełóż do malaksera i przygotuj kruszonkę. Na czas przygotowania owoców pojemnik z kruszonką wstaw do lodówki. Umyte, pozbawione szypułek i pestek owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z mąką kukurydzianą i przełóż do naczynia do zapiekania lub tak jak ja, do czterech małych. Na wierzchu rozsyp kruszonkę, a następnie płatki migdałowe. Wstaw na 35 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia i podawaj ciepłe.