Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Można planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole.

Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym

 

  • 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 marchewki ugotowane w rosole
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu ( zależy od jego intensywności)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru do smaku
  • natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.)

 

Sposób przygotowania:

Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym
Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną marchew pokroić w kostkę i posypać nią masę mięsną. Zwinąć folię w ,, cukiereczek" - ściśle zakręcając brzegi. Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się podgrzała. W tym czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry. Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny. * Pierwsza rada - marchewkę która dajemy na masę drobiową trzeba pokroić bardzo drobno i najlepiej położyć na folii porcje mięsa- marchew i przykryć mięsem bo inaczej marchew układa sie na brzegach i przy krojeniu powoduje kruszenie plastrów na brzegach. ** Druga rada to jeśli jest to możliwe to przygotować danie wcześniej - wyjąć ,, cukiereczki" i położyć by zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne. * Ze względu na obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę.
Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym
Przygotować masę mięsn0-kaszkową z jajkiem
Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym
Wyrobioną masę ułożyć na folii i posypać pokrojoną marchewką
Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym
Zwinięte porcje ułozyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut
Cukiereczek drobiowy z sosem chrzanowym
W czasie gotowania pulpetów zrobic sos-pulpety wyjąć -rozwinąc i pokroić