ewcia50.50

ewcia50.50

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Cukierki marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mama robiła je, gdy u nas nie było prawdziwych marcepanków.

Cukierki marcepanowe

Składniki:

Cukierki marcepanowe

 

  • 1kg. cukru kryształ
  • 1kg cukru pudru
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/4 kg masła
  • 1 olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Cukierki marcepanowe
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej. Cukier kryształ, ziemniaki przepuszczone przez maszynkę do mięsa i masło rozgotować na masę (cały czas mieszając). Przestudzić. Wlać olejek, wymieszać
i wszystko wlać na cukier puder przesiany przez sito. Urobić ciasto. I teraz zależnie od fantazji formować różne kształty (np.
truskawki, marchewki, serduszka itp, lub rozwałować i wycinać foremkami). Można też barwić farbami spożywczymi. Najprościej zrobić kulki i otoczyć je w kakao. Cukierki można użyć do dekoracji tortu, pierniczków. Życzę pomysłów i przyjemnej zabawy.